Chovat kočku v bytě je v poslední době stále populárnější. Kdo má rád zvířata a chce mít doma čtyřnohého kamaráda, který ho však na druhé straně nebude příliš omezovat, pro toho je kočka ideální partner pro radost i do nepohody. Opravdu nenáročné plemeno, které nejraději sdílí domov se svými lidmi, je ušlechtilá krátkosrstá britka. 
 spánek koťátka
PŘIŠLA Z VELKÉ BRITÁNIE
Kočky, které přišly spolu s Římany do Velké Británie před více než dvěma tisíci lety, se brzy staly kočkami ušlechtilými a chovatelé jejich základní modrou barvu brzy rozšířili do obrovských barevných variet. Ať ale již v jakémkoliv zbarvení, vždy je srst anglické kočky nádherně hebká a plyšová, přímo vybízející k hlazení. Svým klidem, šarmem i určitou důstojností si toto zvíře opravdu v ničem nezadá s britskou povahou. A právě proto je britka tak vhodná do bytu. Drží se spíše při zemi, takže vám nebude skákat po nábytku a záclonách, ale svoje rituály si jako každá čtyřnohá krasavice bude chtít zachovávat za každou cenu.
britská krátkosrstá kočka
 
DĚTI JI ZBOŽŇUJÍ
Britku se nemusíte bát pořídit ani k dětem. Svojí velikou kulatou hlavou s plnými tvářemi, zakulacenýma ušima a široce rozevřenýma očima zvláště koťata připomínají malého medvídka. Kulaté jsou i tlapky a ocásek, celé tělo je svalnaté a široké. Z britské kočky přímo vyzařuje její dobromyslnost a nekomplikované chování, a tak vůči dětem dokáže být trpělivá a snášenlivá. A když už má dost dětské rozjívenosti, s inteligencí sobě vlastní se uklidí do své oblíbené skrýše.
 
DLOUHOVĚKÁ A ZDRAVÁ
Britská kočka je skutečně odolná a silná, dožívá se běžně i více než patnácti let. Dlouho si zachovává svoje dětství, protože dospívá pomalu. Nejvíce se jí týkají genetické nemoci, proto je třeba kotě vybírat opravdu jen od zkušeného a zodpovědného chovatele. A jako u každého zvířete, které si pořídíme, je třeba myslet na to, že si k sobě na dlouhá léta připoutáváme živého tvora, plně na nás závislého.