Jestliže existuje místo, které je tím nejefektivnějším místem pro poskytování péče lidem, kteří trpí Alzheimerovou chorobou, pak jsou to domovy se zvláštním režimem. O této nemoci se říká, že postihuje čím dál tím více osob, což potvrzují dokonce i procentuální statistiky. Nejhorší na tom je, že choroba začíná postihovat i mladší ročníky. Podle odhadu to vypadá tak, že v roce 2050 bude počet nemocných až dvojnásobně vyšší, než je tomu teď. Dokonce již v roce 2015 bylo zaznamenáno více než 150 lidí, kteří trpěli Alzheimerovou chorobou.
puzzle u hlavy

Každý třetí, který je touto nemocí postižen, vyžaduje odbornou péči, jelikož se choroba nachází ve stádiu, které už je vážnější. I přesto všechno je u nás v České republice nedostatek lůžkových kapacit. V současné době je k dispozici pouze desítka pro pacienty, kteří trpí Alzheimerem. Spousta pacientů je odkázána na pomoc nejbližších rodinných příslušníků. Běžná populace má sice možnost využít odborných stacionářů a různých poradentství, ale problém je hlavně v tom, že lidé často nerozeznají chorobu od obyčejné zapomětlivosti.

Je pochopitelné, že u rozvinutých forem nemoci je lékařská péče a pomoc těch nejbližších zásadní. Velmi důležitá je ale prevence. Podle nejnovějších výzkumů, které byly prováděny, je například takovou jednou ze stravovacích chyb nedostatek omega – 3 mastných kyselin a kromě toho také nedostatečný přísun vitamínu D. I pro Alzheimerovu chorobu platí prevence formou racionální výživy tělesných buněk podílem ovoce a zeleniny, luštěninami nebo bílým masem.
člověk na vozíku

Průzkum, který byl prováděn v roce 2013, byl zaměřen především na tuto chorobu. Zjistilo se, že účinnost kombinace vitamínu D a omega – 3 mastných kyselin hrají v oblasti prim. Mají totiž vliv na bílé krvinky, které likvidují amyloidní plak, který se tím vstřebává a snižuje počet odumírajících mozkových buněk.

Vitamín D lze získat i různými doplňky stravy a omega – 3 je možné získat z vlašských ořechů. Není jistě náhoda, že každému z nás napomáhá sama příroda. Přeci jen tvar plodu vlašského ořechu napodobuje mozek, stejně tak jako fazole, která svým vzhledem připomíná ledvinu.